top of page

Ενσυναίσθηση



O Carl Rogers ορίζει την ενσυναίσθηση:


"....επιτρέψτε μου να επιχειρήσω να δώσω έναν ικανοποιητικό ορισμό στην ενσυναίσθηση. Δεν θα την περιέγραφα πλέον ως μια "κατάσταση", γιατί πιστεύω ότι είναι μια διαδικασία μάλλον, παρά μια κατάσταση. Θα προσπαθήσω να την προσεγγίσω με αυτή την οπτική.

Ο τρόπος αλληλεπίδρασης με ένα άλλο πρόσωπο που ορίζεται ως ενσυναίσθηση, έχει πολλές όψεις. Σημαίνει να μπαίνουμε στο ιδιωτικό αντιληπτικό πεδίο του άλλου και να νιώθουμε απόλυτα άνετα εκεί. Σημαίνει να είμαστε ευαίσθητοι, κάθε στιγμή, στην εναλλαγή των συναισθημάτων του άλλου, στον φόβο ή στην οργή ή στην τρυφερότητα ή στο μπέρδεμα ή σε οτιδήποτε βιώνει.

Σημαίνει να ζήσουμε προσωρινά την δική του την ζωή, να είμαστε παρόντες χωρίς όμως να ασκήσουμε καμία κριτική. Να αισθανθούμε όσα ο ίδιος μετά βίας συνειδητοποιεί, αλλά χωρίς να προσπαθήσουμε να αποκαλύψουμε συναισθήματα για τα οποία ο άλλος δεν έχει καμία υποψία, γιατί κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι πολύ απειλητικό.

Σημαίνει να του επικοινωνούμε την αίσθηση που αποκομίζουμε από τον κόσμο του εφόσον κοιτάζουμε με φρέσκια και άφοβη ματιά όσα τον ίδιο τον φοβίζουν. Σημαίνει να επαληθεύουμε συχνά μαζί του την ακρίβεια των υποθέσεών μας και να σεβόμαστε τις απαντήσεις που λαμβάνουμε.

Είστε ένας έμπιστος σύντροφος του άλλου στον εσωτερικό του κόσμο. Όταν επικεντρώνεστε στο πιθανό νόημα της εμπειρίας του, βοηθάτε το άτομο να βιώσει τα νοήματα πληρέστερα. Το να δείχνετε ενσυναίσθηση σημαίνει ότι στο εδώ και τώρα αφήνετε στην άκρη τις πεποιθήσεις και τις αξίες σας ώστε να μπείτε στον κόσμο του άλλου χωρίς προκαταλήψεις.

Κατά κάποιον τρόπο αφήνετε στην άκρη εσάς τους ίδιους. Αυτό μπορεί να το επιτύχει μόνο κάποιος που αισθάνεται αρκετά ασφαλής ώστε να γνωρίζει πως δεν πρόκειται να χαθεί όσο κι αν αποδειχθεί παράξενος ή ξένος ο κόσμος του άλλου και πως μπορεί άνετα να επιστρέφει στον δικό του κόσμο όποτε το επιθυμεί.

Ίσως αυτή η περιγραφή να ξεκαθαρίζει πως η ενσυναίσθηση είναι ένας πολύπλοκος, απαιτητικός, έντονος αλλά και λεπτοφυής συνάμα κι ευγενικός τρόπος να υπάρχουμε."

(Carl Rogers, Empathic: An Unappreciated Way of Being, Μετάφραση: Μαρία Μαγγανάρη)

301 views
bottom of page