top of page
Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία
Anchor 1

 

Ποιος κάνει ψυχοθεραπεία;

Εξαιτίας πολλών προκαταλήψεων που υπάρχουν σχετικά με την ψυχική ασθένεια και τα ψυχολογικά προβλήματα είναι πιθανό κανείς να είναι διστακτικός στο να πάρει την απόφαση να ξεκινήσει ψυχοθεραπεία. Το να καταφέρει όμως να ξεπεράσει αυτή τη διστακτικότητα αξίζει τον κόπο. Άνθρωποι όλων των ηλικιών, ανεξαρτήτως μορφωτικού επιπέδου ή κουλτούρας, με ποικιλία προβλημάτων, έχουν ωφεληθεί και μπορούν να ωφεληθούν από την ψυχοθεραπεία. Κάποιοι άνθρωποι κάνουν ψυχοθεραπεία επειδή αισθάνονται θλιμμένοι, αγχωμένοι ή θυμωμένοι για πάρα πολύ καιρό. Κάποιοι άλλοι μπορεί να αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες προκλήσεις που δυσκολεύονται να διαχειριστούν, όπως έναν χωρισμό, μια απαιτητική δουλειά ή την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου. Άλλοι γιατί χρειάζονται βοήθεια για να αντιμετωπίσουν μια χρόνια σωματική ή ψυχική ασθένεια και τις επιπτώσεις της στη ζωή τους.

Ποια είναι μερικά σημάδια που λένε ότι κάποιος χρειάζεται ψυχοθεραπεία;

  • Αν αισθάνεται μια έντονη και διαρκή αίσθηση αβοηθητότητας και θλίψης.

  • Αν τα προβλήματά του δεν φαίνεται να βελτιώνονται παρά τις προσπάθειές του.

  • Αν δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί στις υποχρεώσεις του και να τα βγάλει πέρα στην καθημερινότητά του.

  • Αν ανησυχεί υπερβολικά, συνέχεια περιμένει ότι θα συμβεί το χειρότερο και είναι διαρκώς «στην τσίτα».

  • Αν συμπεριφέρεται συχνά με τρόπο που είναι πιθανό να προκαλέσει βλάβη στον ίδιο ή σε άλλους.

Τι είναι η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία (CBT);

Η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία (Cognitive Behavioral Therapy ή CBT) είναι ένα μοντέλο ψυχοθεραπείας που βασίζεται στην παραδοχή ότι ο τρόπος με τον οποίο ένα άτομο σκέφτεται για ένα γεγονός καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το πώς θα αντιδράσει σε αυτό το γεγονός, τόσο σε συναισθηματικό όσο και σε συμπεριφορικό επίπεδο. Σύμφωνα με τη γνωσιακή θεωρία, διάφορες δυσλειτουργικές πεποιθήσεις και ένας γενικά διαταραγμένος τρόπος επεξεργασίας των πληροφοριών βρίσκονται στον πυρήνα των περισσότερων ψυχικών διαταραχών. Στη γνωσιακή ψυχοθεραπεία ο θεραπευτής καθοδηγεί το άτομο να αναγνωρίζει και να διορθώνει αυτές τις πεποιθήσεις και προωθώντας έναν πιο αντικειμενικό και λειτουργικό τρόπο σκέψης βοηθάει το άτομο να έχει πιο θετικά συναισθήματα και να διαχειρίζεται πιο αποτελεσματικά τις δυσκολίες της ζωής του.

 

Είναι η CBT αποτελεσματική;

Η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία είναι το ψυχοθεραπευτικό μοντέλο με τη μεγαλύτερη ερευνητικά τεκμηριωμένη αποτελεσματικότητα. Έχει αποδειχθεί από πλήθος μελετών ότι η CBT μπορεί είναι αποτελεσματική σε μεγάλη ποικιλία ψυχικών διαταραχών και προβλημάτων (όπως για παράδειγμα οι κρίσεις πανικού, η κατάθλιψη, η αγοραφοβία, η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, οι διαταραχές διατροφής). Για τις αγχώδεις και τις καταθλιπτικές διαταραχές η CBT προτείνεται από διεθνείς οδηγούς για την ορθή κλινική πρακτική ως η θεραπεία επιλογής. 

 

Ποια είναι μερικά από τα οφέλη της CBT;

  • Εξάλειψη ή ελάττωση των συμπτωμάτων που προκαλούν ψυχική δυσφορία.

  • Εκμάθηση στρατηγικών διαχείρισης του άγχους.

  • Καλύτερη ποιότητα ζωής και ανώτερο επίπεδο λειτουργικότητας (στην εργασία, τις κοινωνικές σχέσεις, την καθημερινότητα).

  • Βαθύτερη αυτογνωσία και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

 

Τι περιλαμβάνει το πρώτο ραντεβού;

Στο πρώτο ραντεβού θα μου μιλήσετε για το πρόβλημα για το οποίο χρειάζεστε βοήθεια, θα σας κάνω ορισμένες ερωτήσεις και θα σας ακούσω προσεκτικά. Προς το τέλος της συνάντησής μας και αν κρίνω ότι μπορώ να σας βοηθήσω, θα σας περιγράψω εν συντομία ποια θα είναι η συνέχεια της θεραπείας σας. Αν κρίνω ότι το πρόβλημά σας υπερβαίνει τις γνώσεις μου ή ότι χρειάζεστε και ψυχιατρική βοήθεια, θα σας παραπέμψω στον κατάλληλο συνάδελφο.

 

Πόσο συχνά γίνονται οι συνεδρίες και πόσο διαρκούν;

Οι συνεδρίες πραγματοποιούνται μια φορά την εβδομάδα, συνήθως σε προκαθορισμένη ώρα και ημέρα. Κατ’ εξαίρεση, όταν κρίνεται απαραίτητο, μπορεί να πραγματοποιούνται δύο φορές την εβδομάδα ή μία φορά ανά δεκαπέντε ημέρες. Η διάρκεια της συνεδρίας είναι περίπου μία ώρα.

 

Πόσο καιρό θα διαρκέσει η θεραπεία;

Αυτό εξαρτάται από τα προβλήματα και τις ανάγκες του κάθε θεραπευόμενου. Η θεραπεία ενός συγκεκριμένου και ήπιου σχετικά προβλήματος μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε λίγους μήνες (π.χ. σε 10 - 15 συνεδρίες), ενώ για πιο σοβαρά και χρόνια προβλήματα η θεραπεία μπορεί να διαρκέσει 1 έτος ή και περισσότερο. Θεραπευτής και θεραπευόμενος καθορίζουν από κοινού τους στόχους της θεραπείας, αξιολογούν τα αποτελέσματά της και συναποφασίζουν για τη διάρκειά της.

Πραγματοποιούνται συνεδρίες και μέσω Skype;

Ναι, σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορείτε να μετακινηθείτε από το σπίτι σας ή μένετε σε άλλη πόλη ή χώρα, οι συνεδρίες μπορούν να γίνουν online, με βιντεοκλήση μέσω Skype, Viber, κλπ.

Anchor 2
Anchor 3
Anchor 4
Anchor 5
Anchor 6
Anchor 7

Τι είναι η ψυχοθεραπεία;

Η ψυχοθεραπεία είναι ένας όρος που περιγράφει τη διαδικασία αλληλεπίδρασης μεταξύ ενός ειδικά εκπαιδευμένου σε μια ψυχοθεραπευτική προσέγγιση ψυχολόγου ή ψυχιάτρου και ενός ατόμου που ζητάει βοήθεια για ένα ή περισσότερα προβλήματα που μπορεί να τον απασχολούν. Μέσα από την ασφάλεια της θεραπευτικής σχέσης, που χαρακτηρίζεται από ειλικρίνεια, αποδοχή και ενσυναίσθηση, και ως αποτέλεσμα της εφαρμογής μιας ποικιλίας από θεραπευτικές τεχνικές, το άτομο μαθαίνει να αναγνωρίζει και να αλλάζει προβληματικές σκέψεις και συμπεριφορές. Ο κεντρικός σκοπός της ψυχοθεραπείας είναι να βοηθήσει τον άνθρωπο να ζήσει μια πιο ευτυχισμένη, πιο υγιή και πιο ολοκληρωμένη ζωή.

bottom of page